bootstrap slider

ATERREM AL BOSC
23 i 24 de Setembre 2017 Clariana (Argençola)

PROGRAMA
 D'ACTIVITATS

Dissabte 23
●  10h-12h Rebuda i inscripció a la Casa del Bosc + muntar tendes
●  12:30h Taller amb Nyamnyam per a elaborar i degustar el dinar (Casa del Bosc) 

●  Fins a les 17h Descans. Area de joc lliure a la zona d’acampada (Bosc de Clariana) 

●  17h-19h Experiència a peu + Taller de LandArt amb Jordi Mas
●  20h Picnic-concert a l’era en col·laboració amb la II jornada de Cohesió Social d'Argençola
(Dia Internacional de la Pau)


 Diumenge 24
●  8h-9:30h Esmorzar 

●  10h Descoberta i degustació del bosc. Temps de llavors i de fruits a càrrec de l’Astrid 
van Ginkel
●  11:30h Visita a les terres i molí de Josep Mestre. Llegums, cereals i farines 
d'agricultura ecològica

●  13h Cuinar i dinar amb Nyamnyam a base dels ingredients dels productors locals 

●  16h Tancament - Recollida Casa del bosc, zona acampada, etc. 

DESCRIPCIÓ ACTIVITAT

Aterrem al bosc és una activitat organitzada conjuntament des de l’Associació Cultural nyamnyam i l’Associació “Casa del Bosc”, amb el suport de l’Ajuntament d'Argençola i la Diputació de Barcelona. L’objectiu principal es donar a conèixer Argençola (un dels 300 micropobles de Catalunya), tenint en compte el seu territori, els seus habitants, productors i sobretot el respecte al medi. Amb aquest objectiu, es proposa generar un cap de setmana d’activitats tant per a qui es desplaci a Argençola com per als habitants del propi terme
municipal, creant així una xarxa d’interrelació entre els organitzadors, els habitants i els visitants que generi comunitat i interacció, sempre de manera intergeneracional.

Per a complir aquest objectiu, les activitats giren entorn a tres eixos:
 

1. Interacció amb el medi i el territori
    ○  Experiència-taller a peu 
    ○  Taller de LandArt 
2. Els productors de la zona
    ○  Visites als productors 

    ○  Tallers/àpats en base als productes locals 
3. Acció inclusiva (intergeneracional)
    ○  L’acampada al bosc de Clariana 

    ○  Activitats paral·leles - II Jornada de cohesió social 


1. Interacció amb el medi i el territori 


○  Experiència-taller a peu 

○  Taller de LandArt 


L’activitat de dissabte a la tarda, comença amb una experiència-taller a peu guiada per Jordi Mas, ballarí e investigador, que ens proposa una deriva col·lectiva que integri la diversitat de ritmes i de cossos del grup (adults, infants, gent gran). Es vol posar el cos - individual i col·lectiu - en diàleg amb el medi, vivint la dansa de manera que ens permeti articular variables de temps i espais possibles, i així poder desdibuixar els límits corporals i els territorials. 


La caminada ens porta fins a la ubicació del Taller de LandArt, coordinat per Iñaki Alvarez i Ariadna Rodriguez en col·laboració amb Jordi Mas. A partir dels elements trobats i recollits durant la deriva, els posarem en diàleg amb altres materials (també propis del territori) que ja es trobaran a la ubicació del taller. L’objectiu serà observar-ne el pes, la forma, la textura, el color, la mida, etc. per a crear i construir entre tots aquest “Art de la terra” (LandArt) creat en el bosc i utilitzant materials naturals. L’objectiu és que les escultures i instal·lacions resultants, no se situïn en el paisatge, sinó que el paisatge sigui el mitjà de la seva creació. 

2. Els productors de la zona

○  Visites als productors 

○  Tallers/àpats en base als productes locals 

El terme municipal d’Argençola, compta amb diversos productors compromesos amb la seva terra i l’entorn. Per això volem que les famílies que ens visiten puguin entrar-hi en contacte, entendre i compartir les seves dinàmiques diàries: 


●  Començarem el diumenge amb una sortida de reconeixement de les plantes de l’entorn d’Argençola a càrrec de l’ Astrid van Ginkel. L’Astrid és la creadora de Fitomón, té un màster en biologia i porta més de 20 anys cultivant plantes, investigant les seves propietats i com aplicar-les a l’alimentació, la cosmètica, la medicina, etc. 


●  El segon productor a visitar, és en Josep Mestre, productor de llegums, cereals i farines ecològiques. Es dedica a conrear varietats de cereals i llegums antics i com ell mateix diu, el seu objectiu és “del tros al plat”: sembrar el cereal, cuidar-lo, segar-lo, netejar-lo i moldre’l perquè esdevingui farina. Té un dels pocs molins de pedra i fusta de Catalunya, que els infants podran observar com treballa de prop. 


La segona part en relació als productors, és cuinar tots els àpats del cap de setmana en base als seus productes. Així es pretén també, a través de la compra de producte, generar un incentiu econòmic pels productors de la zona. Aquests àpats estaran centralitzats al local social de “La Casa del Bosc” que disposa de cuina i de tota la infraestructura necessària. Hi haurà dos tipus d’àpats:

●  Àpats/taller que es realitzaran amb els assistents i que es prepararan de manera conjunta dinamitzats per nyamnyam. A més d’utilitzar producte de la zona, es cuinarà sempre dins dins un marc molt clar de cuina saludable i consciència alimentària, ja que creiem que si podem sumar creativitat al bon menjar, la relació dels infants - i els adults - amb els aliments serà més plena i sobretot més àmplia. Així voldrem entrar en el procés no només de consumir els aliments, sinó de preparar-los, consumir-los i fins i tot produir-los. 


●  Pícnic-concert obert a tothom i que pretenen crear un marc d’interacció entre els visitants i els habitants d’Argençola i la comarca. Es farà en un camp de Clariana i es celebra en col·laboració amb la II Jornada de Cohesió Social organitzada per l’Ajuntament d’Argençola. 

3. Acció inclusiva

○  L’acampada al bosc de Clariana 

○  Activitats paral·leles - II Jornada de cohesió social 

És molt important que tota l’activitat que es promou durant aquestes jornades, és de naturalesa inclusiva. Es pretén crear un marc d’acció on els infants sempre es puguin desenvolupar, sense haver de distingir entre activitats per adults i per infants, sinó pensant en que se’ls pot incloure en tot el que s’organitza. Per altra banda, també volem citar el fet intergeneracional i la clara intenció d’ incloure també gent gran , tant si venen de visita com si són els propis habitants d’Argençola. 


●  Ens sembla molt important el fet de que els visitants que vinguin a Argençola, dormiran (una nit) en tendes al bosc de Clariana (al costat del local social de la Casa del Bosc). Aquesta convivència estreta de dues jornades, té la intenció de generar comunitat i poder dotar els adults i infants de l’ oportunitat de compartir dos dies amb altres nuclis de convivència de naturalitat diversa. 


●  L’activitat Aterrem al bosc , coincideix amb la II Jornada de Cohesió Social que organitza l’ajuntament d’Argençola, que aquest any està dedicada a la i mmigració i integració; el seu objectiu és celebrar el Dia de la Pau a través d'activitats que se celebraran el dissabte 23 a la tarda (en paral·lel a les activitats d’A terrem al bosc ). S’acabarà amb un picnic-concert als camps de Clariana , una activitat en comú entre Aterrem el bosc i aquesta jornada de cohesió social. Es tracta d’una tarda de concert a càrrec de Maria Santfores, el quartet Altimira i l’Oriol Barri, que també podran gaudir-ne els infants i que té l’objectiu d’allargar l’estona compartida entre els visitants i els habitants del poble, tot creant un esdeveniment cultural que enriqueixi el teixit social. 

UBICACIÓ I LOGÍSTICA

El municipi d’Argençola és a la comarca de l' Anoia i compta amb 10 nuclis de població (2 deshabitats). L’activitat Aterrem al bosc, s’ubica al nucli de Clariana (link a google maps), on hi ha La Casa del Bosc, centre d’operacions de l’activitat, que compta amb un local social, cuina i menjador, lavabos i dutxes. L’acampada serà al bosc de Clariana, situat a 300 metres de la Casa del bosc. A la ubicació de l’acampada, hi haurà accés a WC, així com una zona de joc lliure. La resta d’activitats passaran als voltants de Clariana, i intentarem desplaçar-nos al màxim possible a peu.

Clariana es troba a 70 kilòmetres de Barcelona i a 22 kilòmetres d’Igualada. S’hi ha d’accedir en cotxe o hi ha l’opció d’arribar amb tren fins a Igualada. Si no disposeu de vehicle, poseu-vos en contacte amb l’organització i trobarem la manera de facilitar-vos l’accés.

Cada nucli de convivència haurà de portar la seva tenda de campanya, així com tovalloles, roba còmoda, calçat apte per a caminar pel bosc, lot, barrets o gorres pel sol, crema solar, fulard o manta de pícnic, i tot el que creguin necessari per als dos dies d’activitat. No s’ha de portar material per a cuinar, ja que els àpats estan inclosos en les activitats del cap de setmana. 

PREU
 I INSCRIPCIÓ

El preu de l’activitat són 100€ per a cada família/nucli de convivència. Aquest preu inclou fins a 4 persones (tant adults com infants a partir de tres anys). Si el vostre nucli de convivència té més de quatre persones (família nombrosa o altres circumstàncies) o sou família monoparental, poseu-vos en contacte amb nosaltres i en parlem.

Des de l’organització, creiem molt important que el preu de l’activitat sigui el més assequible possible, per tal de facilitar l’accés a nuclis de convivència de naturalesa diversa. Per això el preu inclou l’acampada al bosc, els tallers, visites i tots els àpats (amb l’opció d’adquirir les begudes alcohòliques a part). Això ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament d’Argençola i la Diputació de Barcelona.

Podeu inscriure’us a l’activitat omplint aquest formulari. Especifiqueu el nom i l’edat de tots els membres. Quan rebem l’inscripció, ens posarem en contacte amb vosaltres per a formalitzar-la.

Per a qualsevol dubte o pregunta, poseu-vos en contacte amb nosaltres escrivint a espai@nyamnyam.net


INSCRIPCIÓ

Omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu per a formalitzar l'inscripció:

ORGANITZACIÓ

Accociació Cultural Nyamnyam
Nyamnyam és una plataforma creada i coordinada per Iñaki Alvarez i Ariadna Rodriguez, artistes amb una àmplia experiència en dissenyar i impartir programes educatius entorn l’art contemporani (MACBA, Fundació Miró, Museu Picasso, ArtAids, entre d’altres). L’objectiu de Nyamnyam, és promoure la creació, la reflexió, l'intercanvi de coneixement i la cultura creant estratègies de participació i interacció per respondre a la necessitat de generar diàleg. Utilitzen dinàmiques i eines pròpies de la creació artística per plantejar intervencions col·lectives que creïn relacions horitzontals i ens situïn a tots en un mateix pla d'acció. Fomenten la relació entre les diverses formes d'art i el menjar com a element vehicular per crear situacions que ajudin a dinamitzar i crear noves maneres de relació i contacte en el teixit social. D'aquesta manera, pretenen aprendre noves dinàmiques i crear sinèrgies que poden reactivar o repensar la nostra manera de viure, crear i menjar.
www.nyamnyam.net

Associació “Casa del Bosc”
 Aquesta associació del terme municipal d’Argençola, té l’objectiu de contribuir al valor social, econòmic i educatiu del bosc en general i del d’Argençola en particular, mitjançant la interrelació dels mons rural i urbà. A més també vol proporcionar un marc d’actuació col·lectiu que generi entre els veïns del municipi sentit de pertinença, i predisposició a involucrar-se en la dinàmica habitual de 'La Casa del Bosc'. Tot això, obrint possibles activitats econòmiques a la gent del municipi a través de les activitats vinculades al projecte.
Associació "Casa del Bosc"

COL·LABORADORS

Jordi Mas

Ballarí, investigador i pensador, compromès amb opcions de vida que congreguen aspectes relacionats amb la salut, l’acció comunitària, l’art i la creació. Preferentment influenciat pel Body Weather Laboratory, des de l’any 2000 forma part de creacions coreogràfiques conjuntes en sales de teatre i espais exteriors urbans, participant com intèrpret en diverses companyies de dansa. Actualment la seva activitat consisteix en concebre i realitzar projectes que vinculen el coneixement del cos humà amb escales espacials i temporals d'àrees determinades, amb l'objectiu d'ampliar la significació de la dansa, perquè aquesta aconsegueixi arribar i accedir en camps on fins ara havia estat desatesa. Té una àmplia trajectòria en el disseny i execució de tallers familiars, que en l'últim any s’ha centrat en el MACBA i la Fundació Miró, on ha creat el taller Mira què he trobat! que gira entorn el concepte de LandArt, recollint objectes i elements naturals - tal com feia Miró en les seves passejades - i fent-los servir per a posar-los en diàleg amb el medi i el territori.

www.jordimasdansa.com 

MENÚ
Programa
Descripció de l'activitat
Ubicació i logística
Preu i inscripció
Organització
Col·laboradors


QUÈ I QUAN
Aterrem al bosc 
23 i 24 de Setembre de 2017

ON
Clariana (Argençola)

INSCRIPCIÓ
Ompliu aquest formulari i ens posarem en contacte amb vosaltres per a formalitzar l’inscripció. 



QUANT
100€ per a cada família/nucli de convivència*
El preu inclou l’acampada al bosc, totes les activitats del cap de setmana i tots els àpats.

*Inclou fins a 4 persones, tant adults com infants a partir de tres anys. És gratuït pels infants menors de 3 anys. Si sou més de quatre, família nombrosa o monoparental, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

CONTACTE 
Assoc. Cultural Nyamnyam
Tel. 669 29 60 23
espai@nyamnyam.net

Amb la Col·laboració de: